Okuyucuların İlgisini Çekmek ve Sıralama İçin 7 SEO Metin Yazarlığı İpuçları

Oluşturulma Tarihi: 7 ay önce

Okuyucuların İlgisini Çekmek ve Sıralama İçin 7 SEO Metin Yazarlığı İpuçları

Çoğu SEO metin yazarlığı ipucu, belirli anahtar kelimeler eklemeye ve arama motorlarının içeriğinizi daha kolay bulmasına yardımcı olan diğer küçük optimizasyonlara odaklanır.

Bu ipuçları hala yararlı olsa da, küçük optimizasyonlar size arama motoru sıralamalarında önemli bir artış sağlamayacaktır.

ChatGPT'nin getirdiği rekabet baskısı sayesinde arama motorları, mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunmaya öncelik vermek için algoritmalarını hızla optimize ediyor.

Dolayısıyla, arama sonuçlarında sıralamanıza yardımcı olacak sayfa içi optimizasyonun anahtarı ilgi çekici bir kullanıcı deneyimi sunmaktır.

Arama motorları, kullanıcıların sayfanızda uzun süre kaldığını ve içeriğinizle etkileşimde bulunduğunu görürse, muhtemelen sıralamanızda bir artış göreceksiniz.

Bu yazıda, kullanıcı katılımını artırmak ve sonuç olarak arama sonuçlarındaki sıralamanızı yükseltmek için size çeşitli SEO metin yazarlığı tekniklerini öğreteceğiz.


Yaygın SEO Metin Yazarlığı Hataları

En iyi SEO metin yazarlığı ipuçlarını tartışmadan önce en yaygın hatalardan bazılarını tartışalım. Aslında bu hatalardan kaçınmak çoğu zaman yeni ipuçları uygulamaktan daha faydalıdır.

Hata #1: Anahtar Kelimeler İçin Aşırı Optimizasyon

Ana hedef anahtar kelimenizi başlık etiketinize, H1'e ve blog yazınızın ilk 100 kelimesine eklemelisiniz.

Ancak arama motorları içeriğin neyle ilgili olduğunu anlama konusunda oldukça bilgili hale geliyor ve anlamsal anahtar kelimeler eklemek eskisi kadar önemli değil.

Brian Dean yakın zamanda yeni SaaS şirketi Exploding Topics'in sadece iki yıl içinde nasıl aylık 200.000'den fazla ziyaretçiye ulaştığını anlatan bir video hazırladı ve içerik yazarları için tek kuralının ana hedef anahtar kelimeyi ilk 100 kelimeye dahil etmek olduğunu söyledi.

Videoda Brian Dean , 2024'teki arama motoru optimizasyonunun, yalnızca doğru anahtar kelime kombinasyonunu eklemekten ziyade, arama amacını tatmin etmekle ilgili olduğunu kabul ediyor.

Hata #2: Aşırı Derinlemesine İçerik Sağlamak

Birkaç yıl önce Gökdelen Tekniği çok popülerdi ve herkes daha uzun içerik yazarak rakiplerini geride bırakıyordu.

Bugün bile en iyi uygulama tavsiyelerinin çoğu, en üst sıralarda yer alan tüm makalelere bakmak ve ardından her birinden tüm alt başlıkları ekleyerek "daha ayrıntılı" bir blog yazısı oluşturmaktır.

Okuyucunun, sorusunun cevabını almak için birden fazla blog gönderisine bakmak zorunda kalmamasını sağlayacak kadar herhangi bir konuyu yeterince kapsamlı bir şekilde ele almak önemli olsa da, okuyucu mümkün olan en kısa cevabı istiyor.

Bunun yerine konu kümelerini kullanın ve alt konuları daha ayrıntılı şekilde kapsayan daha ayrıntılı kılavuzlara bağlantı verin.

Örneğin arama motoru optimizasyonu rehberimizde anahtar kelime araştırmasından bir alt konu olarak bahsediyoruz ancak SEO rehberinde tüm süreci anlatmaya çalışmak yerine konuya ayrılmış ayrı bir blog yazımız var ve sadece o konuya bağlantı veriyoruz. :

Bu şekilde okuyucu, anahtar kelime araştırmasının anlık görüntüsünü alır ve daha ayrıntılı talimatlar için bağlantıya tıklayabilir, ancak SEO hakkındaki makale 10.000'den fazla kelimeden oluşmaz.

Hata #3: Hedef Kitlenizi Dikkate Almamak

Son olarak, seo metin yazarlığı "arama motorları için optimize edilmiş içerik" ile eşanlamlı görünmektedir.

Sonuç olarak, çoğu şirket, tüm doğru alt konuları kapsayan ve sektördeki en iyi uygulama tavsiyelerine genel bir bakış sunan, gerçeğe uygun olarak doğru bir blog yazısı oluşturmak için serbest yazarları işe alır.

Ne yazık ki, eğer yazar hitap ettiği kitleyi tam olarak anlamıyorsa, dinleyicileriniz bunu anlayacak ve güven inşa etmek zor olacaktır. Sonuç olarak, SEO çalışmalarınızdan dolayı muhtemelen düşük bir dönüşüm oranına sahip olacaksınız ve markanız bir düşünce lideri olarak görülmeyecektir.

Bilgiler gerçekte doğru olsa bile okuyucuya onları gerçekten anlamadığınızı gösteren bazı incelikli konular şunlardır:

  1. Yazar, hedef kitlenin bilgi düzeyinin çok üstünde veya altında konuşuyor (örneğin, hedef kitle deneyimli SEO profesyonelleri olduğunda başlık etiketinin ne olduğu hakkında konuşuyor).
  2. Alakasız örnekler vermek (örneğin, hedef kitle Fortune 500 şirketleri olduğunda yerel bir işletmenin arama trafiğini artırma örneği)

Artık yaygın hataları ele aldığımıza göre, kullanıcılarınızın sevdiği SEO içeriği oluşturmak için en önemli metin yazarlığı ipuçlarını tartışalım.



1. İpucu: EEAT İçin Optimize Edin

Google, ChatGPT'nin gerçek yanıtlar üretebilmesine rağmen insan deneyimi ve güveninden yoksun olduğunu biliyor.

Kullanıcılar birçok arama sorgusu için gerçek deneyime sahip güvenilir kaynaklardan yanıtlar ister. Örneğin bir ebeveyn, çocuğu olmayan bir chatbot'tan değil, başarılı, mutlu çocukları olan bir ebeveynden ebeveynlik tavsiyesi almak ister.

Dolayısıyla Google artık kişisel deneyim sağlayan içeriğe öncelik vererek bu zayıf noktadan yararlanmaya çalışıyor .

Buna yanıt olarak Google, EEAT yönergelerini (deneyim, uzmanlık, yetki ve güven) yayınladı.

Google hâlâ algoritmalara güveniyor ve yazarın aslında onlarca yıllık deneyime sahip bir uzman olup olmadığını manuel olarak kontrol edemiyor olsa da, EEAT için optimizasyon yapmak ve Google'a uzman olduğunuzu belirtmek için yapabileceğiniz birkaç şey var:

  • "Tecrübelerimize göre", "bulduk", "çalışmalar gösterdi" gibi kelimeleri ekleyin
  • Güvenilir kaynaklara bağlantı verin
  • Anekdotsal örnekler ekleyin

EEAT faktörlerinin çoğu, eğitim/kimlik bilgileri içeren yazar biyografilerinin eklenmesi veya sayfanın üst kısmına "hakem tarafından incelenen" veya "tıbbi olarak incelenen" ifadesinin eklenmesi gibi, (gerçek metin yazarlığı yerine) temel sayfa içi SEO optimizasyonlarına bağlıdır.

İşte WebMD'den iyi optimize edilmiş bir EEAT sayfasına harika bir örnek. Tıbbi olarak kimin tarafından incelendiğini belirtir ve yazarın biyografisine bir bağlantı içerir.



Tartışmasız en önemli EEAT faktörü diğer güvenilir web sayfalarından alınan geri bağlantılardır.

İyi haber şu ki, orijinal bakış açıları ve deneyimlerden elde edilen anekdotsal örneklerle yüksek kaliteli içerik oluşturarak güçlü bir marka itibarı oluşturacak ve geri bağlantılar biriktireceksiniz.

Yazdıkları konu hakkında herhangi bir kişisel deneyimi olmayan serbest yazarlarla EEAT dostu içeriğin nasıl oluşturulacağından emin değilseniz, o alanda deneyimi olan bir uzmanla röportaj yapmalarını sağlayın. Daha sonra, içeriği uzman düzeyinde hale getirmek için uzmanın benzersiz görüşlerini ve anekdotsal örneklerini kullanabilirler.

İpucu #2: Kullanıcının Sorunlu Noktalarını Tartışın

Google'ın faydalı içerik güncellemesi , içerik kalitesine öncelik vermeye çalışıyor ve bunun sonucunda, sayfada geçirilen süre gibi kullanıcı etkileşimi sinyallerine giderek daha fazla ağırlık veriliyor.

Aslında, en iyi performansa sahip blog gönderilerimizin çoğunun sayfa ölçümlerinde çok uzun süre kaldığını (genellikle dokuzdan fazla dakika) tespit ettik:



İnsanlar sorunları hakkında konuşmayı severler, bu nedenle hedef kitlenizin dikkatini hemen çekmenin temel stratejisi, öncelikle onların sorunlu noktalarını tartışmaktır. Bu aynı zamanda güven de oluşturur, çünkü okuyucular onları gerçekten anladığınızı hissedecektir.

Okuyucunuzun sıkıntılı noktalarını etkili bir şekilde ifade etmek için şu çerçeveyi kullanın:


  1. Genel sorun nedir?
  2. Deneyip başarısız oldukları bazı çözümler nelerdir?
  3. Neden başarısız olduğunu açıklayın ve daha iyi bir çözüm sunun.


Bunu “Seviye 3” metin yazarlığı olarak görüyorum. Seviye 1 okuyucuya hiçbir acı noktası olmadan ne yapması gerektiğini söyler.

Seviye 2 genel sıkıntı noktasını belirtir ve ardından bir çözüm sunar. Seviye 3 yukarıdaki çerçeveyi kullanır:





Seviye 3 argümanını okuyan bir ebeveynseniz ve davranışlarında hiçbir gelişme olmadan çocuğunuzu cezalandırmayı denediyseniz, otomatik olarak bağımlısı olacaksınız çünkü bu yazar sizin durumunuzu gerçekten anlıyor .

Elbette hedef kitlenizin sıkıntılı noktalarını derinlemesine anlamalısınız, çünkü eğer sıkıntılı noktayı yanlış bir şekilde ifade ederseniz, bu strateji geri tepecek ve okuyucuyu hemen kapatacaksınız.

Bir içerik yazmaya başlamadan önce, hedef kitlenizin sıkıntılı noktalarını anlamak için onlarla konuşun. Bu, metin yazarlığınızı daha iyi hale getirecek ve teklifinizi, harekete geçirici mesajlarınızı ve genel mesajlarınızı daha iyi hazırlayabileceğiniz için sizi daha etkili bir pazarlamacı haline getirecektir.



3. İpucu: Arama Niyetinizi Belirleyin

Arama sorgusuna bağlı olarak genellikle okuyucunun istediği belirli bir blog yazısı türü vardır .

Örneğin, "en iyi e-posta pazarlama yazılımı" yazarlarsa muhtemelen farklı e-posta pazarlama platformlarının bir listesini arıyorlardır.


Buna karşılık, eğer okuyucu "dijital pazarlama stratejisi nasıl oluşturulur" diye arama yapıyorsa muhtemelen nihai rehber tarzı bir gönderi arıyordur.



Doğru blog yazısı formatını sağlamazsanız, muhtemelen kullanıcının istediği bilgiyi sağlamıyorsunuz demektir ve hedef anahtar kelime için sıralamada yer alamazsınız.

Bu nedenle içerik yazmaya başlamadan önce bir SEO rakip analizi yapın ve doğru blog yazısı formatını kullandığınızdan emin olmak için arama sonuçlarını kontrol edin.


4. İpucu: Kopyanızın Yapısını Geliştirin

Blog gönderiniz bir metin duvarıysa, okuyucular bunalmış hissedecek ve hemen ayrılacak veya birkaç paragraf okuduktan sonra ayrılacaklardır.

Bu sorunu çözmenin ve kullanıcıların içeriğinizi kaydırmasını ve içeriğinizle ilgilenmesini sağlamanın kolay bir yolu, kullanıcının aradığı yanıtı grafikler ve ekran görüntüleri aracılığıyla iletmektir.

Backlinko, arama yapan kişinin cevabını grafikler aracılığıyla etkili bir şekilde ileten bloglara mükemmel bir örnektir.


Kullanıcı etkileşimini daha da artırmak için alt başlıklar, madde işaretleri, kalın yazı tipleri ve kısa cümleler de ekleyebilirsiniz.

5. İpucu: Hikayeleri ve Örnekleri Birleştirin

Yukarıdaki metin yazarlığı ipuçları, içeriğinizin okunabilirliğini artırmanıza yardımcı olsa da, kullanıcıların içeriğinizi kaydırmasını ve içeriğinizle ilgilenmesini sağlayacak başka bir metin yazarlığı ipucu da hikayeleri ve örnekleri dahil etmektir.

Harika bir kitabı elinizden bırakamayacağınız senaryoyu muhtemelen kişisel olarak deneyimlemişsinizdir çünkü hikaye sizi okumaya devam etmeye zorlamaktadır.

Saf eğlence için tasarlanmış bir kurgu romanı yazmıyor olsanız da, kullanıcıların okumaya devam etmesini sağlamak için yine de aynı hikaye anlatma ilkelerinden yararlanabilirsiniz.

İfade ettiğiniz belirli bir noktayı kanıtlamak için anekdotsal hikaye anlatımı örnekleri ekleyebilir veya belirli bir hikaye etrafında tam bir vaka çalışması oluşturabilirsiniz.

İşte popüler bir SEO stratejisi olan Gökdelen tekniğini kullanırken yaşadıkları başarısızlığı tartışan hikaye anlatımı vaka çalışmasına harika bir örnek :

Mükemmel bir hikaye oluşturmanın anahtarı öncelikle çatışma ve sıkıntılı noktalara odaklanmak ve ardından bunları çözmek için bulduğunuz çözümü sunmaktır. Size hatırlatmak gerekirse, işte temel hikaye anlatımı çerçevesi:

Kaynak

Çok sayıda istatistik, hikayelerin son derece akılda kalıcı olduğunu da kanıtlıyor; bu, içeriğinize hikaye anlatımı eklerseniz kullanıcıların markanızı da hatırlayacağı anlamına geliyor.


6. İpucu: Başlığınızı Test Edin ve Optimize Edin

Web sitenize daha fazla organik trafik çekmenin en kolay yollarından biri, arama sonuçlarındaki tıklama oranınızı artırmaktır.

Tıklama oranları da bir sıralama faktörüdür, dolayısıyla tıklamalarınızı artırmak SERP'lerdeki sıralamanızı da artırabilir ve bu da toplam tıklamaları daha da artırmanıza yardımcı olur.

Arama sonuçları sayfasındaki tıklamaları iyileştirmek için sahip olduğunuz yegane iki fırsat şunlardır:

  • Başlık etiketiniz (başlık)
  • Meta açıklamanız

Başlığınızı ve başlık etiketinizi optimize etmeye yönelik temel SEO en iyi uygulamaları şunlardır:

  • Ana anahtar kelimeyi dahil edin
  • Başlık etiketlerini 60 karakterle ve meta açıklamalarını 160 karakterle sınırlayın

Bununla birlikte, blog yazılarınıza yapılan tıklamaları gerçekten artırmak istiyorsanız, kullanıcının psikolojisini ve arama sorgularına en iyi yanıtı verdiğinizi onlara etkili bir şekilde nasıl iletebileceğinizi düşünün.

Daha etkili başlıklar yazmaya yönelik bir kılavuzumuz var ancak burada başlıklarınızı iyileştirmeye yönelik birkaç ipucu bulabilirsiniz:

  1. Kanıt ekleyebilir misiniz? “Açılış Sayfaları Kılavuzu: 10 Kat Potansiyel Müşteriye Giden Kanıtlanmış Formül”
  2. Bir şablon veya kontrol listesi eklerseniz bunu belirtin. “İçerik Takvimi Kavramının Kullanım Alanları (Şablon Dahil)”
  3. “Deli” ve “inanılmaz” gibi abartılı kelimelerden kaçının

Daha fazla fikir için başlık formüllerimize de göz atabilirsiniz .

7. İpucu: SSS'leri ve İnsanların Sorulan Sorularını da ekleyin

Daha önce bahsettiğim yaygın hatalardan biri, birçok içerik pazarlamacısının, her SSS'yi ve insanların sorduğu soruları blog gönderilerine dahil ederek içeriklerini aşırı optimize etmesidir.

Bu yüzden bunu şimdi bir ipucu olarak dahil etmem garip görünebilir.

İçeriğinize yalnızca en alakalı SSS'leri ve PPA sorularını eklemenizi öneririm .

Bulabildiğiniz her soruyu eklerseniz, blog gönderiniz muhtemelen çok uzun olacak ve okuyucunun dikkatini kaybedeceksiniz.

Bu sorulara en kısa cevabı vermek de önemlidir. Bu, blog yazısının toplam kelime sayısını azaltmanıza yardımcı olacaktır ve Google, öne çıkan snippet'ler için kısa yanıtları tercih eder.

Öne çıkan snippet fırsatlarını ve blog yazınıza ekleyebileceğiniz ek soruları bulmak için SEMrush veya Ahrefs gibi bir anahtar kelime araştırma aracı kullanabilirsiniz .

Sadece anahtar kelimeyi yazın, ek anahtar kelimelerden oluşan bir seçim bulacaksınız:



Ayrıca hedef anahtar kelimeniz için en üst sıradaki gönderiyi girebilir ve SERP özelliklerini seçebilirsiniz:




İçeriğinize eklenecek alakalı ek arama terimlerini belirlemek için Clearscope veya SurferSEO gibi bir araç da kullanabilirsiniz , ancak yine de anahtar kelime doldurmaktan kaçının ve sıralamanıza yardımcı olması için tamamen bu araçlara bağlı kalmayın.

Bunun yerine, kullanıcıların sevdiği yüksek kaliteli içerik sunmaya öncelik veren bir içerik stratejisi oluşturmaya odaklanın; arama motorları da sizi daha iyi sıralamalarla ödüllendirecektir.

Bu ipuçlarını uyguladıktan sonra SEO kopyanızı optimize etmenin 80/20'sini yapmış olursunuz.

Şimdi size, doğrudan metin yazarlığıyla ilgili olmayan ancak yine de içerik stratejinizi geliştirmek ve arama motoru sonuçlarında yükselmenize yardımcı olmak için mükemmel taktikler olan birkaç bonus ipucu vereceğiz.



Bonus İpucu #1: Sayfadaki Kullanıcı Deneyimini Optimize Edin

İçerik düzenini optimize ederek kullanıcı etkileşimini iyileştirmenin çeşitli yollarını zaten tartıştık, ancak burada sayfadaki kullanıcı deneyimini iyileştirmenin birkaç yolu daha var:

  • Sayfa yükleme hızını artırma : Mevcut sayfa yükleme hızınızı kontrol etmek ve bunu sizin için iyileştirmesi için bir geliştiriciye (hatta Upwork'teki birine) göndermek için PageSpeed ​​Insights gibi bir araç kullanabilirsiniz .
  • Pop-up'ları azaltmak : İdeal olarak yalnızca bir tanesini kullanın ve onu, ziyaretçinin e-posta adresini kazanmak için son çare olarak bir çıkış pop-up'ı yapın.
  • Kenar çubuğunu düzenli hale getirmek ve yalnızca bir net harekete geçirici mesaj eklemek : Kenar çubuğunuz çok meşgulse kullanıcıyı bunaltabilir ve herhangi bir işlem yapmayacaktır.

Mevcut Copyblogger blog düzenine bakarsanız, basit bir kenar çubuğumuzun olduğunu, sayfanın oldukça hızlı yüklendiğini ve bir açılır penceremiz olmasına rağmen sürekli olarak çok sayıda açılır pencere bombardımanına uğramadığınızı göreceksiniz.



Bonus İpucu #2: Dahili Bağlantı Organizasyonunuzu Geliştirin


Tek bir blog yazısında çok fazla ayrıntıya yer vermeye çalışırsanız okuyucuyu bunaltacaksınız ve sonunda sayfayı terk edecekler.

Bunun yerine, konu hakkında daha fazla ayrıntı sağlayan uzun kuyruklu anahtar kelimelere ayrılmış blog gönderilerine bağlantı verin. Bu, onu çok daha iyi bir kullanıcı deneyimi haline getirir ve aynı zamanda çok güçlü bir SEO stratejisidir çünkü arama motorlarının web sitenizin bu konuda bir otorite olduğunu anlamasına yardımcı olur.

Aslında asıl amacınız arama sonuçlarındaki sıralamanızı yükseltmekse iç bağlantı yapınızı denetleyin ve güncelleyin.

Bunu, genel konuyu kapsayan blog yazısını seçip ardından genel konu içindeki alt konuları kapsayan blog yazılarına bağlantı vererek yapabilirsiniz. Ardından, her bir alt konu blog gönderisine gidin ve genel konuyu kapsayan gönderiye bir bağlantı ekleyin.

Bu, daha fazla bilgi isteyen okuyucular için faydalıdır ve arama motorlarına bu konuda yetkili olduğunuzu belirtmek için güçlü bir yöntemdir.

Mükemmel bir dahili bağlantı yapısını görselleştirmenize yardımcı olmak için burada bir sütun sayfasını ve alt sayfaları dahili olarak nasıl bağlayabileceğinize dair bir örnek verilmiştir:



Taktik açıdan bakıldığında gerçek bir iç bağlantı şu şekilde görünür:

"Serbest yazar olma" kılavuzunun "serbest yazarlık oranları" hakkındaki daha spesifik blog yazısına dahili olarak bağlantı verdiğini görebilirsiniz.



Daha sonra, serbest yazma oranlarıyla ilgili sayfa, dahili olarak "serbest yazar ol" konulu ana sayfaya geri bağlantı verir.

Bu, Google ve diğer arama motorlarının Copyblogger'ın serbest yazar olma konusunda otorite olduğunu anlamasına yardımcı olur.



Bonus İpucu #3: Promosyon Ortaklarından Yararlanın

Arama motorları organik trafik kazanmak için mükemmel platformlardır ancak organik okuyucu kazanmanın tek yolu bu değildir.

Her bir içerik parçasının değerini en üst düzeye çıkarmak ve mümkün olduğu kadar çok kişinin önüne çıkarmak için, içeriğinizi oluştururken ve bunları blog yazısında öne çıkarırken sektör uzmanlarıyla işbirliği yapın.

Seçeneklerden biri bir uzmanla röportaj yapmak ve ardından röportajı bir blog yazısına dönüştürmektir. Daha sonra, blog yazısını yayınladığınızda uzman, kişisel markalarının daha güvenilir görünmesini sağlayacağı için büyük olasılıkla onu kitlelerine tanıtmaya yardımcı olacaktır.

Alternatif olarak, bir etkileyiciye ulaşabilir ve ondan blog gönderinize bir alıntıyla katkıda bulunmasını isteyebilirsiniz. Birçok etkileyici size bir teklif vermekten ve ardından blog gönderisini, yayına girdiğinde alıntılarıyla birlikte paylaşmaktan mutluluk duyar.

Örneğin, yazarın birkaç farklı sektör fenomenine ulaştığı ve onlardan orijinal verileri nasıl kullandıklarına dair bir örnekle katkıda bulunmalarını istediği bir blog yazısı:



İçerik yayınlandığında katkıda bulunan influencerların çoğu bunu izleyicileriyle paylaştı.

Fiyat teklifleri için etkileyicilere manuel olarak ulaşabilir veya fiyat teklifi isteği göndermek için B2B Writer Out'a Yardım Et gibi bir araç kullanabilirsiniz.

Sosyal medya paylaşımları ve diğer halkla ilişkiler çabaları doğrudan Google sıralama faktörleri değildir (geri bağlantılar dışında), ancak sayfanızdaki trafiği ve etkileşimi artırarak sıralamaları dolaylı olarak etkileyebilirler .

Ayrıca, uzman bilgilerinin eklenmesi içeriğin EEAT'sini iyileştirir ve aynı zamanda okuyucu için onu daha ilgi çekici hale getirir, bu da sayfada geçirilen süreyi daha da artırır.



Bu blog orjinalinden adapte edilmiştir.

Paylaş

Tartışma (0)